Laufenmuhle

Het begin

In 2006 ben ik lid geworden van modelspoor vereniging Maasbuurtspoor, Toenmalig in Gennep gevestigd. Deze vereniging ging toen vaak met modulaire modelbanen naar tentoonstellingen. Zo ook eind 2008, toen we met een grote baan in Goch te gast waren. Daar maakte ik kennis met de door de meesten leden de "Manfred baan" genoemd. Deze modules zijn destijds gebouwd door Manfred en na zijn overleiden aan de vereniging geschonken. Zo werden ze af en toe meegenomen naar tentoonstellingen. Door de loop van de tijd waren de wisselmotoren er mee gestopt, en alle complexe schakelingen deden het ook niet meer.

Een nieuw tijdperk

Omdat ik het zonde vond dat de baan bijna nooit gebruikt werd, Heb ik dit in de jaarvergadering na de tentoonstelling in Goch aangekaart. Hier werd besloten dat wij als "jeugd" een klein budget kregen om de baan wat op te gaan knappen, zodat het kleine stationnetje weer gebruikt kon worden om hier digitaal op te rangeren. De hoofdbaan werd nog altijd analoog gereden. De baan werd op de bovenverdienping van ons clubgebouw opgezet, en wij begonnen met het uitzoeken van de bekabeling. Dit was een dusdanige klus dat een senior lid ons kwam helpen. Hij adviseerde ons om alles er onderuit te knippen, en een compleet nieuwe kabelboom te maken, omdat wij hier als jeugd wat van schrokken werd besloten dit samen te gaan doen. Toen we aan het project begonnen was het de bedoeling om een Roco lokmaus te gaan gebruiken. Maar omdat je moet de toenmalige "Lokmaus" geen wissels kon bedienen heb ik besloten op eigen gelegenhed een Lenz centrale te kopen. Een Lenz rijdend lid had nog een complete set liggen welke ik voor een leuk bedrag over mocht nemen. Ook hebben we Conrad wisselmotoren gemonteerd en een LDT wisseldecoder.
Laufenmuhle

Laufenmuhle

Laufenmuhle

Na een verbouwing van een half jaar, en een hele zomer hobbieen was in oktober de grote primere van de baan. Op Eurospoor 2009 stond ik met station Laufenmuhle, Zoals de baan eigelijk heet, ingepland. Inmiddels voorzien van een Lenz handregelaar, en een laptop om de wissels mee te bedienen. Destijds maakte ik nog gebruik van koploper. Echter heeft dat spoedig plaats gemaakt voor Win-digipet. Normaal kun je met deze software de hele modelbaan automatiseren, maar vanwegen het gebrek aan terugmeldingen in de baan ging dat niet.

Digitale hoofdbaan

Zo ben ik jaren met de baan op pad geweest. In 2013 begonnen er in de vereniging dingen te veranderen. De club werd opgesplitst in 2 en het toenmalige clubgebouw werd verruild voor een ander onderkomen. De nieuwe ruimte had veel minder opslag ruimte, dus heb ik besloten en bod op de baan te doen. Dit is na een korte onderhandleing geaccepteerd door het bestuur en mag ik me de nieuwe eigenaar van de baan noemen. Tevens was er door de opsplitsing van de vereniging een set achterom modules vrijgekomen. Deze stukjes baan zorgen er voor dat de treinen op de hoofdbaan achter langs een rondje konden rijden. Dit gebeurde tot op heden nog altijd analoog. Zelf ben ik een aanhanger van digitale besturing. Het liefs met computer (Win-Digipet).
ik heb de achterom modules mee genomen naar mijn werkplaats, en de oude analoge besturing verwijdert, en een loconet systeem aangebracht. Het voordeel van loconet is dat bijna alle componenten via een netwerk met elkaar communiceren. Ook is er een speciale kist gemaakt die aan de achterombaan bevestigd worden en de laptop met Intelibox bevat. Aanvankelijk gebruikte ik alle loconet componenten van Uhlenbrock.

Laufenmuhle
De complete baan in de testfase opgebouwd.

Met deze opstelling ben ik 2 keer naar een tentoonstelling geweest. De primere was de door Maasbuurtspoor zelf georganiseerde ruilbeurs/tentoonstelling in Heumen in oktober 2015. Hier stond ik voor het eerst compleet digitaal. Zowel de hoofdbaan als het Laufenmuhle station werden digitaal bedient. Nog wel appart van elkaar. Het station door de bekende Lenz, de hoofdbaan door de Uhlenbrock Intellibox2.

Laufenmuhle
De baan opgesteld in Heumen.

In hetzelfde jaar ben ik in november met de baan op de tentoonstelling in Gangelt geweest. Deze jaarlijkse in een school georganiseerde tentoonstelling is altijd gezellig om eens heen te gaan. Hier hebben we zoals gebruiktelijk tijdperk 3 gereden, maar tevens op zondag na de middag de baan veranderd naar tijdperk 5. Dit was mogelijk omdat ik alle autootjes en andere losse objecten altijd los op de baan zet, en niet vast plak. dit gaf een leuke speling in het treinverkeer.

Na MaasBuurtSpoor

Aan alles komt een einde zeggen ze wel eens, zo ook aan mijn lidmaatschap bij MaasBuurtSpoor. Door wat omstandigheden binnen de club, en een verandering in de prive sfeer heb ik besloten te stoppen bij MBS. doordat ik de laufenmuhle modules gekocht had, zijn deze bij mij gebleven. De achterom baan was nog steeds eigendom van MBS en is nadat deze ontdaan was van alle bekabeling en electronica terug gegaan. Na een aantal jaren in een hoekje van mijn kelder te hebben gestaan ben ik in het najaar van 2020 begonnen om de modulles een keer grondig te renoveren. Ook vind ik het wel erg prettig als de treinen zich gedurende een tentoonstelling zelf bedienen. Daarvoor heb ik het programma Win-digipet in gebruik. Echter is Laufenmuhle van oorsprong nog een analoge baan. Om hier een computer bij de kunnen gebruiken heb je terugmeldingen in je baan nodig. Per toeval had ik in mijn voorraad kast nog een LDT RS-8 liggen. Dit is een 8 sporige terugmeld decoder welke geschikt is voor het Lenz Digital Plus systeem. Al sinds de eerste renovatie van de baan wordt deze bedient door Lenz. Ik ben begonnen met het uizoeken van de benodigde kabels, en of alle railscheidingen aanwezig zijn. Per toeval had de bouwer van de baan een analoog systeem ingebouwd met afschakelingen. Dat betekend dat door een schakelaar het stuk spoor aan en uit gezet kon worden, deze aparte spoor stukken zijn voor mij nu makkelijk te gebruiken als terugmeld contact, ookwel RMK genoemd. Nadat ik alle draden gevonden had, ben ik begonnen met het aanpassen van de kabelboom, zodat alle 8 RMK's in de baan ingebouwd konden worden. Omdat ik bij Win-Digipet met een rijweg principe rijd, en niet zoals Koploper en iTrain met blokken volsta ik met 1 RMK per railstuk. De baan wordt bestuurd door een 9 polige sub-D verbinding. deze komt vanaf de Lenz koffer, en verbind doormiddel van een eenvoudige COM kabel alle stuur signalen naar de baan.

CDE > Booster signaal (word in deze baan niet gebruikt)
LMAB > Deze signaalbus zorgt dat de handregelaars werken. Bij Lenz kun je de originele Lenz LH100/LH101 gebruiken, maar ook een rocomaus 2 of multimaus kan gebruikt worden.
RS > Dit is het terugmeld signaal van lenz. via deze 2 kabels worden alle terugmeld decoder aan elkaar aangesloten.

De railspannning met het DCC signaal voor de wissel decoders komt via een aparte "koptelefoonjack"

Foto's

Hieronder nog enkele sfeer fotos van de baan:
Laufenmuhle

Laufenmuhle

Laufenmuhle

Laufenmuhle